Nestle – Dylematy sklepowej półki

Nestle_logo_horyzont_GFGL-1290764440

Akcja „Dylematy sklepowej półki” to kolejny krok w realizacji strategii Nestlé – dbania o zdrowie, prawidłowe odżywianie i dobre samopoczucie konsumentów.

Większość Polaków nie sprawdza etykiet produktów, które wkładają do swoich koszyków. Co więcej, często nie wiedzą nawet, jakich informacji powinni szukać i co one oznaczają. Aby zmienić tę sytuację, specjaliści firmy Nestlé, w ramach akcji „Dylematy sklepowej półki”, opracowali 7 złotych zasad czytania etykiet.

Firma Nestlé wychodzi z założenia, że umiejętność czytania etykiet jest niezwykle istotna w promowaniu odpowiedzialnych żywieniowych wyborów konsumentów. Dzięki tej wiedzy zwracają oni większą uwagę na informacje zamieszczone przez producentów na etykietach i, co za tym idzie, są w stanie świadomie wybrać najlepszy dla zachowania prawidłowo zbilansowanej diety produkt.
Nestlé dąży do tego, aby etykiety nie były dla konsumenta jedynie niezrozumiałym zbiorem liczb i znaków, ale użytecznym źródłem informacji, ułatwiającym świadomy wybór produktów, które najlepiej spełniają jego potrzeby żywieniowe. To dlatego, na wszystkich produktach Nestlé umieszczony jest KOMPAS ŻYWIENIOWY , stanowiący kompendium wiedzy żywieniowej (KOMPAS ŻYWIENIOWY posiada tabelę wartości odżywczej oraz wskazówki i informacje dotyczące zarówno samego produktu jak i zasad dobrze zbilansowanej diety).

Akcja „Dylematy sklepowej półki” ma na celu promowanie wśród konsumentów umiejętności czytania etykiet. Na łamach prasy kobiecej konsumenci edukowani  byli o tym, jak nie zgubić się w gąszczu etykiet produktów oferowanych przez wielu producentów i wybrać te najlepsze dla siebie i swojej rodziny. Każda osoba, która chciała poszerzyć swoją wiedzę na temat czytania etykiet miała szansę wzięcia udziału w konkursie, którego główną nagrodą było uczestnictwo w Warsztatach Żywieniowych Nestlé.

7 złotych zasad czytania etykiet Nestlé

1. Nie daj się wpuścić w maliny. Poznaj swoje prawa konsumencie
Składniki, które są pokazane graficznie na opakowaniu powinieneś znaleźć również w liście składników. Te i inne informacje, które producent podaje na etykietach produktów spożywczych są ściśle regulowane przez prawo-Rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych.

2. Najlepiej spożyć przed końcem…. Zawsze sprawdź datę ważności.

Data ważności w odniesieniu do produktów spożywczych funkcjonuje w postaci terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości (w zależności od trwałości oznaczonego produktu). Niezależnie od nazewnictwa, obowiązuje jedna najważniejsza zasada – jest to pierwsza informacja, która powinna zostać przez nas przeczytana.

n2

3. Kiedy do lodówki?
Produkty przechowujemy w warunkach, które podaje nam producent. Sprawdźmy, ile czasu po otwarciu możemy go stosować. Niewłaściwe przechowywany produkt może ulec zmianom, które uniemożliwiają jego spożycie.

n3

4. Produkt niejedno ma imię….Zwracaj uwagę na symbole.
Świadomy wybór produktu spożywczego zależy wyłącznie od nas. Nie czytając informacji, które producent zamieszcza na opakowaniach, najczęściej nie jesteśmy w stanie rozróżnić dwóch, często tak samo wyglądających produktów. Czy kupując wodę butelkowaną interesuje nas, czy jest to woda mineralna, czy źródlana? Czy wybierając chleb zastanawiasz się, czy jest to pieczywo pełno – czy wieloziarniste? Produkty pełnoziarniste są dobrym źródłem błonnika. Sprawdź, czy produkty zbożowe, które wybierasz są z pełnego ziarna.

n4

5. Zostań fanem GDA
Dzięki wskaźnikowi GDA (Guideline Daily Amount)– Wskazanie Dzienne Spożycie) dowiesz się ile kalorii zawiera dany produkt i jaki procent dziennego zapotrzebowania na energię oraz składniki odżywcze pokrywa jedna porcja danego produktu.

n5

6. Podążaj za KOMPASEM ŻYWIENIOWYM® we właściwym kierunku zdrowego odżywiania.

KOMPAS ŻYWIENIOWY® Nestlé to czytelne kompendium wiedzy żywieniowej, zawartej na etykiecie. Składa się z tabeli wartości odżywczych, pola kontaktu z naszym Serwisem Konsumenta, oraz ramek: Warto wiedzieć, Warto zapamiętać, które zawierają informacje o zaletach żywieniowych produktów.

n6

7. Tendencja spadkowa…Zajrzyj, co kryje lista składników.
Lista składników podawana jest w kolejności od składnika, który występuje w produkcie w największej ilości, do składnika, którego w danym produkcie jest najmniej.